Arkadaşlar yine yeniden hayırlı günler diliyorum hepinize. Aslında böyle bir blog sitesinde bu tarz bir konu başlığı bulmak zordur açıkçası beklenmedik bir konu başlığı açtığımın farkındayım. fakat açıkça belirtmek isterim ki, bazı sözler vardır ya insan da yeniden can bulan, hayata tutunmaya sebep olan sözler. işte bunun gibi bazı AutoCAD komutları vardır can simidi gibidir. olduğundan haberdar olmadığımız lakin olduğunu duyduğumuzda ve uyguladığımızda hayat bulduğumuz bazı komutlar. işte benim bugüne kadar kullandığım ve çok işime yarayan komutlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım işinize yarar kanaatindeyim açıkçası.
_MLEADER - MULTILEADER COMMAND (MLD)
Arkadaşlar Multi Leader dediğimiz komut ribbon üzerinde ölçülerin yanında yer alır. aslında biz bu komutu genel olarak cephe malzeme tanımları, planlarda lento ve FFL görsterimi, kesitlerde malzeme açılımları, çatı planlardında mahya kotlarını belirlemek gibi çeşitli bir çok konuda kullanırız. Açıkça söylemek gerekirse Multi Leader komutu eğer kendinize göre hazır bir ayar yaptıysanız projelerinizde ve detay paftalarınızda sizlerin yardımına koşacaktır.
_RAY - RAY COMMAND (RAY)
Ray komutu, bendeniz'inde projelerinde çokça kullandığı xline komutunun bir diğer versiyonu ve tek yönlü olanıdır. bildiği üzere Xline komutu çoğu zaman eğimli yüzeylerde problem çıkartabiliyor. işte bu konuda ray komutunun nimetlerinden faydalanabiliriz.
_AUTDIT - AUDIT COMMAND (AUDIT)
Audit, autocad projeniz içinde bir hata arama komutudur ve zaman zaman başka projelerden copy/paste yöntemi ile getirdiğimiz dosyalar ile beraber aslında diğer lisp dosyaları ve fontlar da gelir. Ve zamanla farkında oldunuz mu hiç bilmiyorum ama proje zamanla şişmeye ve boyutu büyümeye başlar. Gerekli tüm düzenlemelerimizi yapıp kayıt ettikten sonra projemizi DXF formatında farklı kaydedip. DXF formatlı dosyamızı açıyoruz ve ''AUDIT'' komutunu çalıştırıp. gelen komut ekranında
AUDIT Fix any errors detected ? Yes / No ?
sorusu karşılar sizi. yani olay şudur ki, size problemleri tarayıp düzelteyim mi sorusunu yöneltiyor. sizin bu soruya karşılık vereceğiniz cevap Y+enter olarak devam etmek olacaktır. daha sonra dosyanızın boyutu ve bilgisayarınızın teknik özelliğine bağlı bir süre bekleyebilirsiniz. tarama bittiğinde ''PURGE'' temizleme komutunu çalıştırıp gelen bilgi pencerelerinden ''PurgeAll'' seçeneğine tıkmanızla projeniz temizlenmiş olacaktır. Projenizi DWG olarak kaydettiğinizde eski boyutuna göre gözle görülebilir bir küçülme görebilirsiniz.
_WIPEOUT - WIPEOUT COMMAND (WIPEOUT)
ben bu komutu çok seviyorum. Kendimce kattığım bir takma lakapla, AutoCAD'imin balı kaymağı, Arkadaşlar bu komut istediğiniz bir alan da tıkladığınız her noktadaki alanın içini ekranda ve projede gizlemenize yardımcı oluyor. biz bu komutu genellikle Bloklarda ve tefrişlerde kullanıyoruz. hani vardır ya planda döşeme planını çizmeniz gerekir ve üstüne de mobilyaları yerleştirmek gerekir fakat üst-üste binince bir çizgi karmaşası karşılar bizi. işte biz bütün bu problemleri bu komut yardımı ile önlüyoruz. mobilyalarımızın hatlarını WIPEOUT yapıyoruz ve döşeme planını trimlemekten kurtuluyoruz. ve yine yeniden tavsiyem sadece bloklarda ve tefrişlerde kullanmanız olacaktır. çünkü şu an için remove vertex özelliği yok.
_REVCLOUD - REVISIONCLOUD COMMAND (REVC)
Revizyon bulutu, adından da söz edebileceğimiz gibi projemizde daha sonradan yaptığımız revizyonları proje üzerinde bulut içine alarak belirtmemize yardımcı olur. arkadaşlar revizyon bulutunun stilini, boyutunu ve aralığını komut ekranından size gelen sorulara göre ayarlayabilirsiniz bu yüzden değişken olduğu için yazmaya gerek duymuyorum.
_PURGE - PURGE COMMAND (PU)
en sevdiğim bir animasyon filmi vardı adı ''UP'' idi. işte yukarıdaki Audit komutunu anlatırken adoket yaptım ve bunu da anlattım. ;)
_FIND - FIND COMMAND (FIND)
Oldu da projeniz içinde hatalı bir yazı yazdınız ve bunun farkına vardınız. fakat bu yazıdan o kadar çok var ki hepsini tek tek arayıp tarayıp bulmak ve düzeltmek zor. bu sorunun üstesinden ''FIND'' komutunu çalıştırıp gelen ekranda bulmasını istediğiniz yazıyı Örneğin; Reinforced Concrete kelimesini yazarak ve altındaki satıra da hangi kelime ile değiştirmesi gerektiğini yazarak düzenlemenizi yapabilirsiniz. Örneğin; Betonarme. vesaire..
_REFEDIT - REFEDIT COMMAND (REF)
Referance Edit komutu, block editor'ün yaptığı işleri yapar fakat daha hızlı ve bir özelliği de bilindiği gibi block editor de işlem yaptıktan ve kapattıktan sonra ekranda bazı donmalar oluyor işte bununla birlikte bu tip problemlerin önüne geçebiliyoruz.
_TXTEXP - TEXTEXPLODE COMMAND (TXTEXP)
Yazı patlatma komutu, hani bugüne kadar 1 kez kullandım fazla gerek duymadım ama olur da birinin yarasına merhem olur. belli mi olur :))
_XLINE+V/H - XLINE COMMAND (XL)
Xline, ile hızlı olarak iki yönlü sonsuz çizgi gönderebiliriz. XL+V derseniz yani vertical hızlı olarak düşey eksende yani Y ekseninde iki yönlü sonsuz çizgiler atabilirsiniz. yada XL+H derseniz iki yönlü Horizontal yani yatay X ekseninde sonsuz çizgi atabilirsiniz. ve şimdi gelelim bizim bu komutu nerelerde kullandığımıza. Genellikle plan-kesit-cephe koordinasyonlarında kullanıyoruz. çizim sürecini hızlandırıyor.
_RIBBON - RIBBON ON/OFF COMMAND (RIBBON)
AutoCAd 2009 ile hayatımıza giren Ribbon, ilk başlarda olmasa da son sürümlerinde çokca işimize yaradı. Hani ''Klavye Fatih'liği'' diye bir deyim türedi ya günümüzde işte bizde klavye Fatihliği yapıyoruz. Rahat bırakmıyoruz klavyemizi. Ribbon bizim bazı komutlarda özellikle hızlı olmaya yönlendiriyor. Örneğin. Hatch komutunun en hızlı ve kullanılabilir hali Ribbon üzerinde bana göre gayet hızlı bir seçenek. ;)
_AREA - AREA COMMAND (AA)
Alan hesaplama, hatırlıyorum da aranızdan çoğu genç arkadaş bilmez. Biz gözümüzü AutoCAD 2000 ile açtık ilk. Lise yıllarında AutoCAD'in 2000 versiyonu vardı ve bizim ilk programımız oldu. Düz çizgi çizebilmek için sürekli pergelleme yapmak gerekirdi. Otho komutu yoktu yani. Sonra 2004 - 2007 ve 2010 şimdi de 2014 yıllar ne çabuk geçiyor değil mi? yine konuyla alakalı bu durumda AutoCAD'in eski sürümlerinde alan hesaplarken işaretlediğiniz köşe noktaları görünmüyordu ve siz nereden başladıysanız orayı aklınızda tutmalıydınız. yada benim gibi bazı insanların kullandığı boundry yöntemi ile yapmak zorundaydınız. ama şimdi AutoCAD bunu başardı. artık hangi noktada iseniz geçtiğiniz noktaları farklı bir renk ile boyayarak gittiği için nereleri işaretlediğinizi görebiliyorsunuz.
_IMAGEATTACH - IMAGEATTACH COMMAND
Başka bir deyime namı diğer raster image. fazla anlatmaya gerek yok. projeniz içine resim atabiliyorsunuz. bunu bilmeyen yoktur.
_QUICKVIEWDRAWING - QUICK VIEW DRAWING COMMAND (QVD)
Çalıştığınız kaç adet dosya ve layout var ise hızlı olarak küçük pencerelerle görme şansına sahipsiniz.
_MULTILINE - MULTILINE COMMAND (ML)
Geliştirilmesi gereken güzel bir komut. Çift çizgi olarak sizin belirlediğiniz aralıklarda çizgi çizmenize yardımcı oluyor. Yani 20 cm'lik kalınlığında bir duvarı hiç trim-extent uğraşmadan hızlıca çizebilirsiniz. şu anki dezavantajı trim yapılamıyor olması.
_PROPERTIES - PROPERTIES COMMAND (CTRL+1)
Tavsiyem her zaman açık kalmasıdır. genelde ekranın solunda olur ama ben sağcıyım. sağ tarafında olması daha rahat kullanım sağlıyor. Nedir panel. İçinde seçtiğiniz çizgi yada blok ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz. ne kadar alana sahip, hangi çizgi kalınlığında, açısı nedir, çizgi stili nedir, v.s. v.s. çok kullanışlı. Zaten bu işi yapan arkadaşların ekranlarının bir kenarında durur sürekli bundan eminim.
_RENAME - RENAME COMMAND (REN)
Sonradan değiştirmek istediğiniz bir bloğun adını değiştirmenize yardımcı olur. bu arada bloklar ile ilgili ufak bir tavsiye asla türkçe karakter ve aralarda boşluk kullanarak yazmayın sonra pişman olursunuz.
_SKETCH - SKETCH COMMAND (SKETCH)
Yazıldığı gibi okunur. :))) Ah.. Restorasyon. Ana bilim dalım. arkadaşlar bu komut mimari uygulamalarda fazla kullanmasak da özellikle rölöve,restorasyon,restitüsyon,analiz,sorunlar,müdahale,öneri paftaları hazırlarken raster image üzerinden çizdiğimiz taş, sıva çatlağı gibi bir çok sorunları belirtmede kullandığımız güzel bir komut.
_ALIASEDIT - ALIAS EDIT COMMAND (ALIASEDIT)
bunu en sonra yazıyorum ve diyorum ki, bütün komutları özelleştirebilirsiniz. yani line komutunu isterseniz ayse olarak da yazabilirsiniz. bu kadar daha fazla yazmaya gerek yok :))
Sevgi ile kalın...
From Baku With Love
0 yorum:
Yorum Gönder