Proje Yeri: Kütahya-Merkez Balıklı Mah.
Proje Yılı: 07-10-2010
Proje Konusu: Şeyh Salih Efendi Türbesi Rölöve Projesi Hazırlanması işi
Proje Süresi: 07 Nisan - 12 Mayıs 2010
Proje Ekibi: Enes Sargın / Armağan Mustafa Soydan / Umut Karademir / Damla Kübra Seçkin
Proje Ekibi Sorumlusu: Armağan Mustafa Soydan-Enes Sargın
Proje Danışmanı: Öğr. Grv. Mimar Bahadır DİKMEN
Proje Danışmanı: Ziya Aslan
Esselamu Aleyküm ve Rahmetullah,
Hızlı yaşıyoruz. yemekler hızlı, kitaplar özet, kelimelerin içi boş...
Hadi Edip Cansever dilinden söyleyeyim.
''Gelmiyor içimizden,
Hüzünlemek bile
Gelse de bir caz müziği gibi
Gelip geçiyor hüzün
O kadar çabuk
O kadar kısa
İşte o kadar...''
Daha ilk gününden belliydi belki de, Armağan ve Enes ile Simit sarayında içtiğimiz bir çay ile birlikte bu kadar uzun süren bir dostluk kuracağımız. Bir çay kadar sıcak... Evet, yitip giden günün geride bıraktığı tatlısı bol bir dostluğun temeliydi. Üniversite Rölöve projeleri konu başlıklı yayınladığım projeler'de söz konusu kendi projelerimin dışında çorbasına tuzum olan projeleri de yayınlamak istiyorum. Kendi projem dışında yayınladığım bu ilk ekibin ve proje'nin konusu da kendisi gibi bir ilk olmalıydı tabiki ki, zaten de öyle oldu. Bu ekip'te yer alan arkadaşlar benden sonra gelen arkadaşlardı. Armağan ile Restorasyonforum'dan bir tanışmamız olmuştu. Enes kardeşim de Armağan ile birlikte tanıdığım Kütahya'da çalıştığım süre boyunca benden yardımlarını esirgememiş bir dostumdur. Diğer projeler de olduğu gibi bu proje'nin de bir hikayesi var elbet. Hikayesi olmayan proje mi olur? Üstâd Bahadır hoca fermanı yine vermiştir ve seçilmiştir bir proje konusu daha. Kimi öğrenciye göre en kolay, kimi öğrenci içinse en zor fakat bir o kadar öğretici olan proje konusu. Projemizin ana karakterleri Armağan grubun abisi'dir. Enes ise grubun Armağan ile birlikte en çalışkanı. Çalışkan olmalarını daha ilk günden koşturan ve ilk haftada ölçülerini bitirmelerinden anlayabiliriz. Bilenler bilir üniversite'de iseniz. Hafta sonu proje çalışması gündür. Yine o hafta sonlarından birinde aldığımız rölöve'nin ardından Armağan'ın yaptığı Ayvalık tostu gelir aklıma hemen. :P Enes'in Nikon'una verdiğimiz o muzip deli öğrenci tebessümleri :))
Dostane kişilikleri ve çalışmaya olan bağlılıkları şu an onları alanlarında uzman bilge insanlar olmak nasip oldu. Armağan iyi bir İç Mimar , Enes'in Mimarlığının çoğusu gitti azı kaldı, Umut ve Damla kardeşim de alanlarında en iyisi oldu ve başardılar.
Kütahya Balıklı Caddesi’nde bulunan ve XIX.yüzyıla tarihlenen Şeyh Salih Tekkesi’nin cami haline getirilmiş bölümünün yanında dergâhın kurucusu Şeyh Salih’in oğlu Şeyh Mehmet’in türbesi bulunmaktadır. Türbeye caminin ibadet mekânının doğu aralığından küçük bir kapı ile girilmektedir. Türbenin Balıklı Caddesi’ne bakan cephesindeki üçgen alınlıkları, kademeli kornişleri, Bursa kemeri benzeri nişleri ile eklektik üslubu yansıtmaktadır. Türbenin en büyük özelliği de ince detaylı demir şebekeleridir. Kareye yakın dikdörtgen planlı türbenin üzerini küçük bir kubbe örtmektedir. Kubbe dışında kalan alanlar beşik tonozlu örtülerle yanlara doğru genişletilmiştir. Moloz taştan ve yer yer de ahşabın kullanıldığı kâgir türbede Şeyh Mehmet’in sandukası bulunmaktadır.
Türbeye ulaşım Kütahyalı dostlarımız bilir. Kütahya'nın incisi Vazo'nun Batısı'nda yer alan Menderes bulvarı üzerinden Batı yönünde Meydan Camii yol ayrımında Vefa kız öğrenci yurdundan biraz daha ilerde yer alan Balıklı hamamının yakınında bulunur.
Türbe plan tipi olarak dikdörtgen bir geometriye sahiptir. Batı cephesinden küçük ve dar bir kapı ile giriş sağlanır. Bu konuda küçük bir dipnot bilgi vermek istiyorum. Bilenler bilir. İslam türbe ve medrese mimarilerinde kapıların küçük ve dar yapılmasının önemi Türbe de yatan zat'ı muhterem'in yaptığı hizmetlerden dolay başınızı eğerek içeri girmeniz ve çıkarken de yine sırtınızı dönmeden başınızı eğerek çıkmanız gereğindendir. Türbe'nin Güney cephesinde ikisi küçük biri büyük olmak üzere üç adet kemerli penceresi vardır. yine batı cephesinde de giriş kapısının yanında bir adet kemerli bir pencere mevcuttur. Pencere doğramaları ve ferforje detaylarına baktığımızda son derece sade olduğunu söyleyebilirim. Türbenin içine girdiğinizde iç doğu duvarında bir, kuzey duvarında ise iki adet olmak üzere nişler bulunmaktadır. Türbe'nin tavanı tonoz ve kubbe örtülüdür. Plan aksının batı yönünde ise yatır bulunur.
Üniversite de dönem projesi olarak yaptığımız bu projenin kapsamı sadece rölöve projesi olarak tanımlanmıştır.Şeyh Salih Efendi Türbesi'nin rölöve projesi bu ekip tarafından çizilmiştir kendilerine katkılarından dolayı teşekkür ederim.
0 yorum:
Yorum Gönder